Op bezoek bij Poesiat & Kater

Het Verhaal

Het verhaal van Poesiat & Kater begint al in 1733 toen Jan van den Bosch zijn bierbrouwerij en azijnmakerij ‘De Gekroonde Valk’ startte aan de Hoogte Kadijk in Amsterdam. In 1791 werd de bierbrouwerij vernoemd naar de nieuwe eigenaar Jan Messchert van Vollenhoven. Zij exporteerde bier over de hele wereld en was rond 1900 de grootste brouwerij van Nederland. Het bekendste en meest gedronken bier was de Van Vollenhoven’s Extra Stout.

In 1949 werd de brouwerij overgenomen door Heineken. Even later werd de brouwerij gesloten en gingen de brouwvolumes over naar de ketels van Heineken (en Amstel). Alleen het aloude Van Vollenhoven’s Extra Stout overleefde, en werd nog op kleine schaal gebrouwen en op de markt gebracht. Toen Heineken begin deze eeuw stopte met de productie van het stout, greep stichting De Gekroonde Valk haar kans. Zij bezit de originele receptuur en brengt sinds 2006 het roemruchte Van Vollenhoven’s Extra Stout zelf op de markt.

Toen Jesse van Vollenhoven in 2014 de stichting benaderde om een bierbrouwerij te beginnen was de keuze snel gemaakt. In maart 2017 opende Brouwerij Poesiat & Kater haar deuren en brouwt weer als vanouds Van Vollenhoven bieren.

De Brouwer

Afgestudeerd op gistcultures in Zweden, daarna als moleculair bioloog gepromoveerd in Amsterdam. Dat is onze brouwer Julián Álvarez Zárate. Hij creëert onze bierrecepten, overziet het gehele brouwproces en controleert nauwlettend de kwaliteit van het bier. Bij Poesiat & Kater brouwt hij de Van Vollenhoven bieren naar traditionele en historische recepten waarvan sommige al eeuwenlang bestaan. En natuurlijk ontwikkelt en maakt hij ook onze moderne Poesiat & Kater bieren.

Julián begon jaren geleden in een kleine keuken thuis mout te schroten, maischte de wort, en kookte z’n eerste brouwsels in potten en pannen. Ook zijn balkon werd een onderdeel van de miniatuurbierfabriek. Later zette hij een Speidel neer, om de constante kwaliteit van zijn zelf ontwikkelde brouwsels te verbeteren.

Tijdens het schrijven van zijn PhD aan de Universiteit van Amsterdam, besloot hij dat hij professioneel wilde gaan brouwen. Hij ontwikkelde zich in korte tijd tot ervaren brouwer bij Brouwerij ’t IJ, waar hij ook het laboratorium opzette. Toen hij in 2014 door ons werd gevraagd of hij z’n eigen brouwerij wilde starten, bedacht hij zich geen seconde.

Zijn keuken wordt nog wel eens gebruikt om nieuwe recepten te ontwikkelen, maar in onze professionele brouwerij* in Amsterdam-Oost perfectioneert hij de smaak van onze bieren en creëert hij specials en bijzondere seizoensbieren. Niet voor niets noemt hij de brouwerij zijn speeltuin.

Met een brouwer die gistspecialist is, wordt gist natuurlijk een ‘special feature’ van onze brouwerij. Gist is een eencellig micro-organisme en het allerbelangrijkste ingrediënt van bier. De gist en de manier waarop je een brouwsel laat vergisten, bepaalt voor een groot deel de smaak van het gerstenat. Uiteraard gebruiken we kwalitatief goede – bij voorkeur biologische – mouten, en de meest verse hoppen. Maar de gist bepaalt welke van onze bieren je echt het lekkerst vindt.

De Bieren

De Van Vollenhoven bieren zijn traditionele en historische Hollandse bieren met een moderne twist in receptuur. De bieren worden gebrouwen naar de recepten zoals die ook gebruikt werden in de Van Vollenhoven brouwerij in de vorige eeuw. We passen de recepten wel een beetje aan, want de brouwtechnieken en ingrediënten zijn in de afgelopen 100 jaar veel verbeterd. Ze worden dus gebrouwen volgens traditioneel recept, maar dan nóg lekkerder.

De bieren van Poesiat & Kater zijn bijzondere speciaalbieren, vaak gebrouwen in kleine oplage. Meer dan eens zijn deze bieren alleen in ons proeflokaal te drinken. Het hele jaar door hebben we zeven bieren op tap. 

Proef de bieren van Poesiat & Kater

Bezoek Poesiat & Kater

Deel:

Ouder artikel Nieuwer artikel